- 0,5kg mąki
- 90g cukru
- 150g mleka
- 25g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 50g rozpuszczonego masła
- szczypta soli
- jajko do posmarowania
- Nutella lub inne nadzienie
Drożdże rozpuścić w mleku. Dodać łyżeczkę cukru i szklankę mąki. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Dodać resztę mąki, cukru, sól, jajka i na końcu masło. Zagnieść ciasto, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Ciasto rozwałkować i wycinać trójkąty. Na szerszym końcu włożyć nadzienie i zwinąć tworząc rogalik.
Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180 stopniach przez 15 minut.
Smacznego!
wyglądają przepięknie!
OdpowiedzUsuńI smakują pewnie bosko :)
mniam :D
pozdrawiam ciepło,
szana
www.gastronomygo.blogspot.com