środa, 4 lipca 2012

Rogaliki z Nutellą / Croissants with nutella


  • 0,5kg mąki
  • 90g cukru
  • 150g mleka
  • 25g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 50g rozpuszczonego masła
  • szczypta soli
  • jajko do posmarowania
  • Nutella lub inne nadzienie



Drożdże rozpuścić w mleku. Dodać łyżeczkę cukru i szklankę mąki. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Dodać resztę mąki, cukru, sól, jajka i na końcu masło. Zagnieść ciasto, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Ciasto rozwałkować i wycinać trójkąty. Na szerszym końcu włożyć nadzienie i zwinąć tworząc rogalik.
Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180 stopniach przez 15 minut.

Smacznego!



1 komentarz:

  1. wyglądają przepięknie!
    I smakują pewnie bosko :)
    mniam :D
    pozdrawiam ciepło,
    szana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń