- 3 szklanki kefiru
- 1 szklanka maślanki
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 filiżanki mleka 0,5%
- 2 garście posiekanej sałaty
- 2 garście posiekanych liści botwiny
- 6 rzodkiewek pokrojonych na cienkie plastry
- posiekana dymka (szczypiorek i jedna cebulka)
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 0,5 zielonego ogórka, posiekanego na cienkie plastry
- sól i pieprz do smaku
Dymkę, rzodkiewkę, koperek, natkę pietruszki i ogórka wkładamy do dużej miski, solimy i mieszamy. Dodajemy ogórka, sałatę i botwinkę, mieszamy.
Wlewamy maślankę, kefir, jogurt i mleko, zamieszać. Przyprawiamy solą i pieprzem według uznania. Schłodzić w lodówce do czasu podania.
Najlepiej podawać z młodymi ziemniakami.
Smacznego!
idealny na uzyskanie chłodku
OdpowiedzUsuń