sobota, 10 listopada 2012

Ciasto czekoladowe / Chocolate cake

  • 200 g mąki
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 40 g kakao dobrej jakości
  • 175 g miękkiego masła
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 150 ml kwaśnej śmietany

Składniki na masę kremową:

  • 75 g miękkiego masła
  • 175 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
  • 300 g cukru pudru
  • 1 łyżka golden syrup (można zastąpić płynnym miodem)
  • 125 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Ciasto
Wszystkie składniki ciasta należy umieścić w jednym naczyniu i zmiksować na gładką, gęstą masę. Powstałe ciasto podzielić na 2 części. Jeśli posiadamy 2 tortownice o średnicy 20 cm, to wyłożyć je papierem, do każdej nałożyć połowę masy i piec około 25 - 30 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli nie posiadamy druga część ciasta spokojnie czeka, aż upieczemy pierwszą. 

Masa
Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Dodać golden syrup, kwaśną śmietanę i wanilię. Do osobnego naczynia przesiać cukier puder, by usunąć grudki. Wszystko razem połączyć, najlepiej mikserem, masa powinna być idealnie gładka. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać łyżeczkę wrzącej wody - masa powinna być na tyle rzadka, by dać się dobrze rozprowadzić po cieście i na tyle gęsta, by z niego nie spływać.

Upieczone ciasto wystudzić. Jedną część ułożyć na paterze, na nią rozsmarować 1/3 masy (zostawiając po 2 cm od brzegu, by masa nie wypłynęła, po nałożeniu drugiej części ciasta), przykryć drugim krążkiem. Na górze rozsmarować kolejną 1/3 masy, a boki pokryć pozostałą 1/3. Udekorować.

Smacznego!


4 komentarze: