- 140g drobnego cukru
- 6 białek
- 6 żółtek
- 50g masła
- 250g twarożku mielonego
- 100ml mleka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 20g mąki kukurydzianej
- 60g mąki pszennej tortowej
- 1/4 łyżeczki soli
W kąpieli wodnej roztopić twaróg, masło i mleko. Schłodzić, dodać mąkę pszenną i kukurydzianą, żółtka i sok z cytryny. Dobrze zmiksować.
Białka ubijać na małych obrotach aż się spienią, dodać sól i cukier, zwiększyć obroty miksera i ubijać do uzyskania sztywnej i lśniącej piany.
Wymieszać obie masy łyżką i wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w kąpieli wodnej (na dno piekarnika włożyć naczynie z wodą) przez 1godz 10min w temperaturze 160 stopni.
Smacznego!
Z chęcią bym zjadła taki kawał pysznego sernika;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie puszyste serniki:)
OdpowiedzUsuńWygląda tak lekko i delikatnie. Jestem pod wrażeniem, pyszności :)
OdpowiedzUsuńMniam, ale bym zjadła kawałeczek:) Kusisz i kusisz, bardzo ładnie się prezentuje ten serniczek:)
OdpowiedzUsuńBardzo delikatny sernik.
OdpowiedzUsuńMusi być pyszny!
Jaki puszysty:)
OdpowiedzUsuńWygląda na bardzo puszysty. Moje serniki są zazwyczaj dość ciężkie, z przyjemnością spróbowałabym Twojego - tak dla odmiany :)
OdpowiedzUsuń