Ciasto wygląda skromnie, ale jest bardzo pyszne.
- 300g masła
- 220g cukru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 5 dużych jaj
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 240g przesianej mąki
- płatki migdałowe
Do masła dodać 120g cukru, aromat waniliowy i utrzeć na gładką masę. Dodawać pojedynczo żółtka i dalej miksować.
W drugiej misce ubić białka z pozostałym cukrem na gładką pianę.
Do maślanej masy dodać połowę piany, wymieszać łyżką, wsypać połowę mąki i wymieszać do połączenia składników. Dodać pozostałe białko oraz mąkę i ponownie wymieszać.
Wlać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posypać płatkami migdałowymi.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec 40 minut.
Studzić na kratce.
Smacznego!
mmm, musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałek:)
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie!
Pozdrawiam:)