niedziela, 19 sierpnia 2012

Migdałowo maślane ciasto / Almond butter cake

Ciasto wygląda skromnie, ale jest bardzo pyszne.

  • 300g masła
  • 220g cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 5 dużych jaj
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 240g przesianej mąki
  • płatki migdałowe

Do masła dodać 120g cukru, aromat waniliowy i utrzeć na gładką masę. Dodawać pojedynczo żółtka i dalej miksować.

W drugiej misce ubić białka z pozostałym cukrem na gładką pianę. 

Do maślanej masy dodać połowę piany, wymieszać łyżką, wsypać połowę mąki i wymieszać do połączenia składników. Dodać pozostałe białko oraz mąkę i ponownie wymieszać.

Wlać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posypać płatkami migdałowymi.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec 40 minut.
Studzić na kratce.

Smacznego!


2 komentarze: