- 300g mąki
- 25g świeżych drożdży
- 0,5 szklanki mleka
- 5 łyżek oliwy do ciasta
- oliwa do smażenia
- 1 jajko
- łyżeczka soli
- 0,5kg cebuli
Mąkę wsypujemy do miski, robimy w mące wgłębienie. Do wgłębienia kruszymy drożdże i wlewamy letnie mleko. Lekko mieszamy z niewielką ilością mąki – tak by zaczyn był tylko we wgłębieniu w mące. Odstawiamy na około 15 minut.
W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w małą kostkę. Cebulę smażymy na oliwie aż będzie lekko brązowa. Odstawiamy cebulę do ostygnięcia.
Do mąki z rozczynem dodajemy jajko, sól, oliwę i wystudzoną cebulę. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je do podwojenia objętości. Z wyrośniętego ciasta formujemy wałeczki i zwijamy spiralne bułeczki. Bułki układamy na blasze i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułki można posmarować żółtkiem rozmieszanym z łyżką wody.
Bułeczki pieczemy przez około 20 – 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz