sobota, 18 sierpnia 2012

Cebulaki / Onion buns


  • 300g mąki
  • 25g świeżych drożdży
  • 0,5 szklanki mleka
  • 5 łyżek oliwy do ciasta
  • oliwa do smażenia
  • 1 jajko
  • łyżeczka soli
  • 0,5kg cebuli

Mąkę wsypujemy do miski, robimy w mące wgłębienie. Do wgłębienia kruszymy drożdże i wlewamy letnie mleko. Lekko mieszamy z niewielką ilością mąki – tak by zaczyn był tylko we wgłębieniu w mące. Odstawiamy na około 15 minut.

W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w małą kostkę. Cebulę smażymy na oliwie aż będzie lekko brązowa. Odstawiamy cebulę do ostygnięcia.

Do mąki z rozczynem dodajemy jajko, sól, oliwę i wystudzoną cebulę. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je do podwojenia objętości. Z wyrośniętego ciasta formujemy wałeczki i zwijamy spiralne bułeczki. Bułki układamy na blasze i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.

Wyrośnięte bułki można posmarować żółtkiem rozmieszanym z łyżką wody. 
Bułeczki pieczemy przez około 20 – 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz