sobota, 11 sierpnia 2012

Ogórki kiszone / Pickled cucumbers


  • ogórki
  • czosnek
  • korzeń chrzanu
  • liście wiśni
  • liście czarnej porzeczki
  • koper
Zalewa

  • litr wody
  • 2 łyżki soli do przetworów

Do wyparzonych słoików wkładamy liść wiśni, porzeczki, gałązkę kopru, ząbek czosnku (lub pół jeżeli jest duży) oraz kawałek chrzanu ok. 3 cm.
Wkładamy dość ciasno ogórki, jeden obok drugiego w pozycji stojącej.
Składniki na zalewę zagotowujemy. Zalewamy ogórki tak aby były całe przykryte. Delikatnie zakręcamy słoiki i odstawiamy np. na balkon na 2 dni. Gdy przestaną syczeć, słoiki dokręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz