sobota, 30 marca 2013

Ciasto z rodzynkami i szafranem / Cake with raisins and saffron

Zaczyn

  • 100 ml lekko ciepłego mleka
  • 3/4 łyżeczki świeżych drożdży
  • 100 g mąki

Ciasto

  • 12 nitek szafranu
  • 250 g mąki
  • 25 g cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 30 g miękkiego masła
  • 150 ml lekko ciepłego mleka
  • 100 g rodzynek
  • żółtko

Zaczyn
Drożdże pokruszyć, dodać do mąki i mleka. Wymieszać i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Ciasto
W dużej misce wymieszać przesianą mąkę  z cukrem i solą. Dodać posiekane masło i rozetrzeć palcami z mąką.
Szafran zalać 1 łyżką wrzącej wody i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać go do mleka, następnie połączyć z zaczynem i dokładnie wymieszać. Dodać rodzynki a na koniec wymieszać z mąką. Mieszać aż składniki się połączą. Przykryć ścierką i odstawić na 10 minut.

Ciasto wyrabiać przez 10 sekund, następnie włożyć do miski wysmarowanej olejem na kolejne 10 minut. Ponownie wyrabiać ciasto 10 sekund, włożyć do miski i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Ciasto wyłożyć na blat posypany mąką. Uformować długi wałek, zwinąć w kształt litery "S". Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ścierką i odstawić na 1 godzinę aż podwoi swoją objętość.

Piekarnik nagrzać do 210 stopni.

Ciasto posmarować żółtkiem roztrzepanym z 3 łyżkami zimnej wody. Piec w środkowej części piekarnika przez 25-30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę na 190 stopni i piec 5-15 minut, aż ciasto będzie miało złotą skórkę.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz