- 500 g piersi indyka lub kurczaka
- 1 kukurydza lub 3/4 szklanki odsączonej kukurydzy z puszki
- 2 świeże pomidory
- 250 ml sosu pomidorowego
- 400 ml mleka kokosowego w puszce
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- świeże chili, drobno posiekane (opcjonalnie)
Marynata do kurczaka
- sól i pieprz
- 0,5 lub 1 łyżeczka ostrej papryki (do smaku)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka drobno startego imbiru
- 2 ząbki czosnku, drobno starte
- 1 łyżka oliwy
- 0,5 - 1 łyżeczka ostrej czerwonej pasty curry
Piersi opłukać i osuszyć. Pokroić w kostkę i doprawić solą, pieprzem, natrzeć składnikami marynaty: mieszanką ostrej papryki i kurkumy, imbiru, czosnku, oliwy i pasty curry. Odstawić w temperaturze pokojowej na minimum 1 godzinę, lub dłużej, można też zostawić na noc w lodówce. Przed smażeniem mięso należy ocieplić w temperaturze pokojowej.
Nożem obkroić ziarna z kukurydzy. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.
W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, włożyć kawałki kurczaka i smażyć aż się zarumieni.
Wlać sos pomidorowy, posolić i gotować przez minutę. Następnie dodać kukurydzę, mleko kokosowe i cukier. Gotować bez przykrycia na średnim lub większym ogniu przez około 20 minut aż kukurydza i mięso będą ugotowane, sos się zredukuje i będzie miał aksamitną strukturę.
W międzyczasie ugotować ryż.
Do garnka dodać pomidory oraz chili jeśli używamy i na większym ogniu zagotować. Gotować dalej przez około 2 minuty, odstawić z ognia, doprawić solą w razie konieczności i podawać z ugotowanym ryżem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz