piątek, 22 marca 2013

Curry z kurczaka i kukurydzy / Curry with chicken and corn



  • 500 g piersi indyka lub kurczaka
  • 1 kukurydza lub 3/4 szklanki odsączonej kukurydzy z puszki
  • 2 świeże pomidory
  • 250 ml sosu pomidorowego
  • 400 ml mleka kokosowego w puszce
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • świeże chili, drobno posiekane (opcjonalnie)

Marynata do kurczaka
  • sól i pieprz
  • 0,5 lub 1 łyżeczka ostrej papryki (do smaku)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka drobno startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku, drobno starte
  • 1 łyżka oliwy
  • 0,5 - 1 łyżeczka ostrej czerwonej pasty curry 


Piersi opłukać i osuszyć. Pokroić w kostkę i doprawić solą, pieprzem, natrzeć składnikami marynaty: mieszanką ostrej papryki i kurkumy, imbiru, czosnku, oliwy i pasty curry. Odstawić w temperaturze pokojowej na minimum 1 godzinę, lub dłużej, można też zostawić na noc w lodówce. Przed smażeniem mięso należy ocieplić w temperaturze pokojowej.

Nożem obkroić ziarna z kukurydzy. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.
W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, włożyć kawałki kurczaka i smażyć aż się zarumieni.
Wlać sos pomidorowy, posolić i gotować przez minutę. Następnie dodać kukurydzę, mleko kokosowe i cukier. Gotować bez przykrycia na średnim lub większym ogniu przez około 20 minut aż kukurydza i mięso będą ugotowane, sos się zredukuje i będzie miał aksamitną strukturę. 

W międzyczasie ugotować ryż.

Do garnka dodać pomidory oraz chili jeśli używamy i na większym ogniu zagotować. Gotować dalej przez około 2 minuty, odstawić z ognia, doprawić solą w razie konieczności i podawać z ugotowanym ryżem.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz