poniedziałek, 18 marca 2013

Zapiekany bakłażan / Roasted eggplant



  • 2 bakłażany
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 200 g mielonego mięsa
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 małe surowe jajko
  • 2 - 3 łyżki bułki tartej
  • po szczypcie mielonego cynamonu i kardamonu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz


Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 

Bakłażany umyć i przekroić wzdłuż na pół. Miąższ ponacinać w kratkę, nie przecinając skórki. Wysmarować 1 łyżką oliwy z oliwek i posolić. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec bez przykrycia przez 30 minut.

Do miski włożyć mięso, natkę pietruszki, jajko, 1 łyżkę bułki tartej, cynamon i kardamon. Doprawić solą i pieprzem. Wyjąć bakłażany z piekarnika i lekko ostudzić. Nie wyłączać piekarnika. Łyżeczką wybrać nasiona i wyrzucić. Wybrać miąższ, pozostawiając minimalną (około 3 - 5 milimetrową) warstwę miąższu. Miąższ posiekać i wymieszać go ze składnikami w misce.
Nadzieniem wypełnić bakłażany, posypać pozostałą bułką tartą i skropić 1 łyżką oliwy z oliwek. Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez 30 minut, następnie włączyć funkcję grilla w piekarniku i piec jeszcze przez 10 minut aż wierzch się zarumieni. 


Smacznego!


1 komentarz:

  1. Uwielbiam wszystko co jest z bakłażanem. Do tego jeszcze zapiekanym w takim towarzystwie! Poezja! :)

    OdpowiedzUsuń