- 200 g mąki
- 100 g zimnego masła
- nasiona z połowy laski wanilii
- 2 łyżki cukru waniliowego
- żółtko
- chłodna woda
W malakserze wymieszać mąkę, cukier waniliowy, masło pokrojone w kostkę oraz ziarna wanilii. Dodać żółtko i łyżeczkę wody. Jeżeli ciasto nie chce się połączyć dodać kolejną łyżeczkę wody.
Ciasto owinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 30 minut.
Nadzienie
- 3 jabłka
- łyżka soku z cytryny
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda. Jabłko pokroić w plasterki i włożyć do miski. Dodać sok z cytryny, cynamon i cukier. Wymieszać.
Dodatkowo
- 2 łyżki roztopionego masła
- żółtko
- 2 łyżeczki wody
- cukier perlisty lub waniliowy do posypania
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na blacie posypanym mąką na cienki placek o długości około 30 centymetrów. Wycinać paski i szerokości ok. 2,5 cm.
Paski ciasta posmarować roztopionym i schłodzonym masłem, położyć 5-7 plasterków jabłka i zwinąć w rulonik. Powstałe ciasteczka posmarować jajkiem roztrzepanym z wodą. Posypać cukrem.
Piec 15-20 minut.
Smacznego!
Bardzo ciekawe ciasteczka,pięknie wyglądają,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWyglądają uroczo i bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńMój tato bardzo je lubi i często kupuje a tak prosto je zrobić ;D
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł! i można je spokojnie zabrać w podróż :)
OdpowiedzUsuń