wtorek, 27 sierpnia 2013

Chlebek z oliwkami / Bread and olives


  • 500 g mąki
  • 370 g ciepłej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 120 g czarnych oliwek

Mąkę wsypać do miski i zrobić wgłębienie. Pokruszyć drożdże, dodać miód, cukier oraz ciepłą wodę. Dodać pokrojone oliwki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.
Blat posypać mąkę. Wyjąć wyrośnięte ciasto i uformować okrągły bochenek. 
Chlebek umieścić w małym naczyniu żaroodpornym, przykryć i piec 40 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 15 minut aż chlebek nabierze brązowego koloru.
Wystudzić na kratce.

Smacznego!


500 g of flour
370 g of warm water
15 g of fresh yeast
1 teaspoon honey
1 teaspoon sugar
1 teaspoon salt
120 g black olives

Pour the flour into a bowl and make a recess. Crumble the yeast, add the honey, sugar and hot water. Add chopped olives, mix and set aside in a warm place for 2 hours.
Preheat the oven to 220 degrees.
Deck sprinkle with flour. Remove the risen dough and form a round loaf. 
Bread place in a small ovenproof dish, cover and bake 40 minutes. After this time, remove the lid and bake another 15 minutes until the bread will become brown.
Allow to cool on a wire rack.

Enjoy it!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz