niedziela, 26 listopada 2017

Ciasto francuskie z kremem i prażonymi orzechami


  • ciasto francuskie 300g
  • 400 ml śmietany 30-36%
  • śmietan fix
  • łyżeczka cukru pudru
Orzechy prażone
  • szklanka orzechów
  • pół szklanki cukru trzcinowego Diamant Dry Demerara
  • szczypta soli
  • 2 łyżki wody

Orzechy
Orzechy posiekać na mniejsze kawałki. Papier do pieczenia lekko natłuścić olejem.
Na patelnię wsypać cukier trzcinowy Diamant Dry Demerara, sól, wodę oraz orzechy. Prażyć na średnim ogniu 5-7 minut aż woda wyparuje a cukier się rozpuści.
Orzechy wyłożyć na przygotowany papier do pieczenia. Zostawić do ostygnięcia.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Ciasto francuskie podzielić na cztery paski wzdłuż krótszego boku. Ułożyć na blaszce wyłożonej  papierem do pieczenia, przykryć drugim kawałkiem papieru. Położyć na papier dużą blaszkę do pieczenia, żeby za bardzo nie urosło podczas pieczenia.
Ciasto piec 12-15 minut po czym zdjąć blaszkę z wierzchu i piec jeszcze 3-5 minut do zarumienienia.
Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Nożem z ząbkami wyciąć prostokąty z każdego paska o szerokości 5 centymetrów.

Zimną śmietanę ubić, dodając w trakcie cukier puder i śmietan fix.
Przełożyć ją do rękawa cukierniczego i wyłożyć na połowę upieczonych prostokątów.
Orzeszki połamać i ułożyć na wyciśniętą kremówkę. Ponownie udekorować bitą śmietaną i ułożyć pozostałe blaty ciasta francuskiego.
Całość posypać cukrem puder i udekorować pozostałymi orzeszkami.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego!


Złocista Kuchnia Diamant

#cukiertrzcinowy      #syroptrzcinowy      #diamant

1 komentarz: