niedziela, 4 marca 2012

Czekoladowa babka z migdałem



  • 100g gorzkiej czekolady
  • 60g mąki
  • 120g masła
  • 120g cukru
  • 4 jajka
  • 70 g płatków migdałowych, rozgniecionych
  • 1 łyżeczka proszku


Polewa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka mleka



Czekoladę, masło i cukier rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ubijamy białka na sztywną pianę. Żółtka miksujemy przez chwilę, dodajemy przestudzoną masę czekoladową. Kiedy składniki się połączą dodajemy stopniowo mąkę, migdały, proszek i miksujemy. Delikatnie dodajemy pianę i łyżką mieszamy do chwili aż połączy się ciastem.
Ciasto przelewamy do natłuszczonej foremki i pieczemy w 170 stopniach ok 40 min.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z mlekiem i polewamy przestudzone ciasto. Zostawiamy do ostygnięcia.

Smacznego!



1 komentarz: