- 100g gorzkiej czekolady
- 60g mąki
- 120g masła
- 120g cukru
- 4 jajka
- 70 g płatków migdałowych, rozgniecionych
- 1 łyżeczka proszku
Polewa:
- 100 g mlecznej czekolady
- 1 łyżka mleka
Czekoladę, masło i cukier rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ubijamy białka na sztywną pianę. Żółtka miksujemy przez chwilę, dodajemy przestudzoną masę czekoladową. Kiedy składniki się połączą dodajemy stopniowo mąkę, migdały, proszek i miksujemy. Delikatnie dodajemy pianę i łyżką mieszamy do chwili aż połączy się ciastem.
Ciasto przelewamy do natłuszczonej foremki i pieczemy w 170 stopniach ok 40 min.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z mlekiem i polewamy przestudzone ciasto. Zostawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!
nie ma to jak fajna babka;)
OdpowiedzUsuń