piątek, 2 marca 2012

Poduszeczki



  • 400g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 30g masła
  • 125ml mleka
  • 1 kieliszek rumu

Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania


Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.
Rozgrzać olej we frytkownicy lub głębokiej patelni.
Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i pokroić na kawałki o bokach 2-3 cm. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron.
Poduszeczki wyjąć na ręcznik papierowy. Gotowe posypać cukrem pudrem.

Smacznego!




3 komentarze:

  1. Jakie fajne :-) Miła alternatywa dla klasycznych faworków!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne te poduszeczki, i jakieś takie znajome...

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie fajne te poduszeczki, wydają się takie leciutkie;)

    OdpowiedzUsuń