- 400g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 30g masła
- 125ml mleka
- 1 kieliszek rumu
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.
Rozgrzać olej we frytkownicy lub głębokiej patelni.
Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i pokroić na kawałki o bokach 2-3 cm. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron.
Poduszeczki wyjąć na ręcznik papierowy. Gotowe posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Jakie fajne :-) Miła alternatywa dla klasycznych faworków!
OdpowiedzUsuńFajne te poduszeczki, i jakieś takie znajome...
OdpowiedzUsuńJakie fajne te poduszeczki, wydają się takie leciutkie;)
OdpowiedzUsuń