- 6 jajek
- 110 g mąki
- 160 g cukru
- 40 g kakao
Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec partiami cukier.
Dodawać po jednym żółtku dalej ubijając.
Do powstałej masy przesiać mąkę i kakao. Delikatnie wymieszać szpatułką.
Blaszkę o wymiarach 25x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Piec 35-40 minut do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości kilku centymetrów rzucić na blat lub podłogę.
- 500 ml śmietany 30-36%
- 250 g mascarpone
Zimną śmietanę umieścić razem z mascarpone w misce. Miksować aż powstanie sztywna masa.
Boki i wierzch ciasta odkroić i pokruszyć. Okruszki posłużą jako posypka.
Biszkopt przekroić na pół. Pierwszy blat posmarować połową kremówki, przykryć drugim blatem, wyłożyć pozostałą część kremu i posypać okruszkami.
Boki i wierzch ciasta odkroić i pokruszyć. Okruszki posłużą jako posypka.
Biszkopt przekroić na pół. Pierwszy blat posmarować połową kremówki, przykryć drugim blatem, wyłożyć pozostałą część kremu i posypać okruszkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz