- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 4 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można pominąć)
- 300 g mąki pszennej
- 1,5 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (w sumie 60 g)*
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 ml mleka
- 1 kg jabłek
Dodatkowo
- 30 g roztopionego masła
- 1/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki cynamonu
*lub tyle samo budyniu z cukrem i zmniejszyć ilość cukru do 1/2 szklanki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać z budyniem i z proszkiem do pieczenia.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na grubsze plasterki.
W misie umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Jeżeli używamy to dodać wanilię i utrzeć. Dodawać przesianą mąkę, budyń i proszek do pieczenia w 3 turach, na zmianę z mlekiem i wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Formę o wymiarach 23 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, na wierzch wyłożyć plasterki jabłek. Piec w temperaturze 160ºC (bez termoobiegu) przez około 50 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i gorące jeszcze ciasto posmarować roztopionym masłem, oprószyć cynamonowym cukrem.
Smacznego!
Źródło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz