- 125 g mąki pszennej
- 15 g cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 325 ml mleka
- 100 ml śmietany kremówki 30-36%
Mąkę, cukier i sól wsypać do miski, wymieszać. Dodać jajka, 100 ml mleka, ciągle mieszając trzepaczką. Dolewać resztę mleka i kremówkę, wymieszać do otrzymania gładkiego ciasta. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na godzinę czasu.
Patelnię posmarować odrobiną oleju i podgrzać. Nalewać cienką warstwę ciasta i smażyć około 1 minuty, na średniej mocy palnika. Gdy cała powierzchnia naleśnika pokryje się pęcherzykami powietrza, odwrócić naleśnik i smażyć kolejne 30 - 40 sekund, do zrumienienia. Przełożyć na talerz.
Przed każdym smażeniem przypilnować żeby patelnia była nagrzana. W razie przywierania naleśnika do patelni, posmarować ją odrobiną oleju za pomocą np. pędzelka lub kawałka papieru.
Smacznego!
Źródło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz