- 3 żółtka
- 84 g cukru pudru
- 141 g mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki
- 1,5 paczki biszkoptów ladyfingers
- szklanka kawy espresso
- kakao do posypania
Żółtka i cukier połączyć w kąpieli wodnej na małym ogniu, powstałą masę gotować około 10 minut ciągle mieszając.
Zdjąć z ognia, dodać mascarpone i ubijać aż się składniki połączą.
W osobnej misce ubić śmietanę kremówkę. Delikatnie dodać ją do masy jajecznej i wymieszać. Odstawić.
Ułożyć biszkopty wokół obręczy tortownicy (nie większa niż 22 cm).
Kawę wylać do półmiska i maczać biszkopty nie dłużej niż 3 sekundy. Układamy je na dnie tortownicy. Wykładamy połowę masy, ponownie układamy namoczone biszkopty i resztę masy.
Chłodzimy w lodówce minimum 4 godziny. Przed podaniem posypać kakao.
Smacznego!
Pięknie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńMniam ♥
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda, aż chce się jeść!
OdpowiedzUsuń