niedziela, 19 maja 2013

Charlotte tiramisu / Charlotte tiramisu


  • 3 żółtka
  • 84 g cukru pudru
  • 141 g mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1,5 paczki biszkoptów ladyfingers
  • szklanka kawy espresso
  • kakao do posypania


Żółtka i cukier połączyć w kąpieli wodnej na małym ogniu, powstałą masę gotować około 10 minut ciągle mieszając.
Zdjąć z ognia, dodać mascarpone i ubijać aż się składniki połączą.

W osobnej misce ubić śmietanę kremówkę. Delikatnie dodać ją do masy jajecznej i wymieszać. Odstawić.

Ułożyć biszkopty wokół obręczy tortownicy (nie większa niż 22 cm).
Kawę wylać do półmiska i maczać biszkopty nie dłużej niż 3 sekundy. Układamy je na dnie tortownicy. Wykładamy połowę masy, ponownie układamy namoczone biszkopty i resztę masy. 

Chłodzimy w lodówce minimum 4 godziny. Przed podaniem posypać kakao.


Smacznego!



3 komentarze: