Babeczki:
- 250 g mąki
- 1/4 łyżeczka sody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 227 g masła
- 400 g cukru
- 10 ml ekstraktu waniliowego
- 6 jajek
- 242 g kwaśnej śmietany
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. W jednej misce wymieszać przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. Foremki natłuścić.
W misce miksera utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodawać pojedynczo jajka. Wymieszać składniki i dodać ekstrakt.
Dodawać powoli suche składniki i śmietanę, zaczynając i kończąc suchymi składnikami. Wlać masę do foremek i piec ok. 30 min.
Wystudzić.
Sos:
- 1 kg rabarbaru
- 0,5 kg truskawek
- 100 g cukru pudru
- skórka z pomarańczy
- sok z pomarańczy
- 0,5 łyżeczka soli
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
Odstawić do wystygnięcia. Przechowywać w lodówce.
Dodatkowo:
- 500 ml śmietany 30-36%
- łyżka cukru pudru
- śmietan-fix
Schłodzoną śmietanę ubić dodając cukier puder
wymieszany ze śmietan-fix.
Ostudzone babeczki udekorować bitą śmietaną i polać sosem.
Smacznego!
pięknie się upiekły:)
OdpowiedzUsuń