poniedziałek, 8 lipca 2013

Babeczki z sosem truskawkowo - rabarbarowym / Muffins with strawberry - ruhrab souce


Babeczki: 

  • 250 g mąki 
  • 1/4 łyżeczka sody 
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 0,5 łyżeczki soli 
  • 227 g masła 
  • 400 g cukru 
  • 10 ml ekstraktu waniliowego 
  • 6 jajek 
  • 242 g kwaśnej śmietany 

Piekarnik nagrzać do 170 stopni. W jednej misce wymieszać przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. Foremki natłuścić. 
W misce miksera utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodawać pojedynczo jajka. Wymieszać składniki i dodać ekstrakt. 

Dodawać powoli suche składniki i śmietanę, zaczynając i kończąc suchymi składnikami. Wlać masę do foremek i piec ok. 30 min. 
Wystudzić.




Sos: 
  • 1 kg rabarbaru 
  • 0,5 kg truskawek 
  • 100 g cukru pudru 
  • skórka z pomarańczy 
  • sok z pomarańczy 
  • 0,5 łyżeczka soli 
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej 
  
Rabarbar i truskawki pokroić na małe kawałki. Wsypać do garnka, dodać cukier, sok i skórkę z pomarańczy. Na średnim ogniu gotować mieszając co jakiś czas. Gdy składniki się połączą dodać mąkę i sól. Zagotować i zostawić na małym ogniu aż truskawki i rabarbar zmiękną i sos zgęstnieje. Gotować jeszcze 5 minut. 
Odstawić do wystygnięcia. Przechowywać w lodówce.
 







Dodatkowo:
  • 500 ml śmietany 30-36%
  • łyżka cukru pudru
  • śmietan-fix
Schłodzoną śmietanę ubić dodając cukier puder wymieszany ze śmietan-fix.

Ostudzone babeczki udekorować bitą śmietaną i polać sosem.



Smacznego!


1 komentarz: