czwartek, 21 lutego 2013

Ciasto kawowe z dodatkiem migdałów / Coffee cake with almonds


  • 150 g masła
  • 120 g brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 3 roztrzepane jajka
  • 0,5 łyżki kawy w proszku
  • 170 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
  • 1 łyżka mleka
  • płatki migdałowe do posypania

Piekarnik nagrzać do 190 stopni.

Masło utrzeć z cukrem i solą na puszystą masę. Stopniowo dodawać roztrzepane jajka i kawę.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać pokruszone migdały (mogą być płatki) i wymieszać delikatnie z masą. Dodać do całości łyżkę mleka.

Wlać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posypać płatkami.
Piec 30-35 minut.

Ciasto pozostawić w piekarniku na 10 minut po czym wyjąć i wystudzić na kratce.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz