- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka drożdży w proszku
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czosnku
- 1 łyżeczka włoskich przypraw / przypraw do pizzy
- 2 łyżeczki oliwy
- 2,5 - 3 szklanki mąki
Sos
- 450ml sosu pomidorowego
- 180ml pasty pomidorowej
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki czosnku
- 0,5 łyżeczki cebuli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
Dodatki
- salami peperoni
- tarty ser żółty
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Sos:
Składniki sosu połącz w rondelku i mieszając podgrzewaj 10-20 minut.
Ciasto:
Delikatnie wymieszaj wodę, drożdże i cukier, odstaw na około 10 minut. Dodaj sól, czosnek, przyprawę do pizzy, oliwę i wymieszaj aż składniki się połączą. Mieszając powoli dodawaj mąkę (po 0,5 szklanki) aż ciasto będzie zwarte i oderwie się od ścianki miski.
Ciasto ugniataj ręcznie lub za pomocą miksera przez 4 minuty, potem odstaw na 3 minuty i ponownie ugniataj 4 minuty.
Wysmaruj miskę oliwą i włóż do niej ciasto, odstaw aż podwoi swoją objętość (około 1 godziny).
Ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5-1,5 cm, nałóż sos oraz dodatki i piecz 15 minut.
Smacznego!
Prezentuje się znakomicie:)
OdpowiedzUsuńOstatnio sama robiłam domową pizzę , więc przekonałam się do ich pieczenia:)