niedziela, 16 września 2012

Pizza z salami peperoni / Peperoni salami pizza


  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka drożdży w proszku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czosnku
  • 1 łyżeczka włoskich przypraw / przypraw do pizzy
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 2,5 - 3 szklanki mąki
Sos
  • 450ml sosu pomidorowego
  • 180ml pasty pomidorowej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki czosnku
  • 0,5 łyżeczki cebuli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
Dodatki
  • salami peperoni
  • tarty ser żółty

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Sos:
Składniki sosu połącz w rondelku i mieszając podgrzewaj 10-20 minut.

Ciasto:
Delikatnie wymieszaj wodę, drożdże i cukier, odstaw na około 10 minut.  Dodaj sól, czosnek, przyprawę do pizzy, oliwę i wymieszaj aż składniki się połączą. Mieszając powoli dodawaj mąkę (po 0,5 szklanki) aż ciasto będzie zwarte i oderwie się od ścianki miski.

Ciasto ugniataj ręcznie lub za pomocą miksera przez 4 minuty, potem odstaw na 3 minuty i ponownie ugniataj 4 minuty. 
Wysmaruj miskę oliwą i włóż do niej ciasto, odstaw aż podwoi swoją objętość (około 1 godziny).

Ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5-1,5 cm, nałóż sos oraz dodatki i piecz 15 minut.

Smacznego!



1 komentarz:

  1. Prezentuje się znakomicie:)
    Ostatnio sama robiłam domową pizzę , więc przekonałam się do ich pieczenia:)

    OdpowiedzUsuń