- 3,5-4 szklanek mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1,5 opakowania suszonych drożdży
- 100 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 jajka
Dodatkowo
- 30 g masła
- natka pietruszki
- 1 łyżka musztardy
- 150 g sera żółtego startego
Wlej mleko do rondelka i wrzuć masło. Podgrzej tak aby mleko było ciepłe a masło się roztopiło.
Do miski wsyp mąkę, drożdże, cukier i sól. Wymieszaj składniki.
Wlej mleko z masłem i połącz składniki. Wbij jajka i wyrób gładkie ciasto. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
W rondelku rozpuść masło, dodaj musztardę oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj składniki.
Ciasto rozwałkuj i wytnij 4 długie prostokąty. Każdy z nich wysmaruj pastą musztardową i posyp serem. Ułóż paski jeden na drugim i nożem przetnij tak aby powstały kwadraty.
Foremkę wysmaruj masłem i postaw pionowo. Układaj kwadraty jeden na drugim. Odstaw na 30 minut i piecz w nagrzanym piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Też robię taki chlebek, jest smaczny :)
OdpowiedzUsuńDodatek musztardy mnie zaintrygowal, bede musiala wyprobowac ten patent :)
OdpowiedzUsuń