- pół szklanki orzeszków pistacjowych - obranych
- 2 łyżki miodu
- pół szklanki mleka
- 1,5 szklanki śmietany kremówki
- pół szklanki cukru
- pół łyżeczki aromatu migdałowego
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub wódki)
Pistacje i miód umieścić w malakserze i zmiksować na gładką masę. Mleko i pół szklanki kremówki podgrzać z cukrem, do rozpuszczenia, zdjąć z palnika. Wlać do malaksera i zmiksować z pistacjami na gładką masę. Jeżeli nie chcemy kawałków pistacji, przelać przez sitko. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Schłodzić w lodówce.
Schłodzoną mieszankę zmiksować, przelać do pojemnika i umieścić w zamrażarce. Lody w ciągu procesu mrożenia wyciągać kilkakrotnie i powtarzać czynność miksowania. Dzięki temu rozbijają się tworzące się kryształki lodu i powstałe lody mają bardziej kremową konsystencję.
Zamrozić.
Smacznego!
Pycha!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mojej akcji "Lody, lody dla ochłody" na Mikserze.