Ciasto
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- szczypta soli
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Białka ubić ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier. Dodawać po jednym żółtku delikatnie miksując. Do masy dodać mąkę i wymieszać szpatułką.
Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę, wyrównać nierówności i piec około 25 minut.
Ściereczkę kuchenną posypać cukrem pudrem. Upieczone ciasto wyjąć, odwrócić do góry dnem i wyłożyć na ściereczkę. Usunąć papier do pieczenia i zawinąć roladę wzdłuż dłuższego boku razem ze ścierką. Pozostawić do ostygnięcia.
Masa
- 400 ml śmietany kremówki
- łyżka cukru pudru
- borówki amerykańskie lub jagody
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, od koniec ubijania dodać cukier puder.
Ostudzoną roladę odwinąć, posmarować ubitą śmietaną, posypać borówkami i ponownie zrolować.
Roladę posypać cukrem puder lub posmarować śmietaną jeżeli nam została. Schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz