środa, 16 lipca 2014

Rolada z borówkami / Blueberry roulade


Ciasto
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • szczypta soli

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Białka ubić ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier. Dodawać po jednym żółtku delikatnie miksując. Do masy dodać mąkę i wymieszać szpatułką. 
Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę, wyrównać nierówności i piec około 25 minut.
Ściereczkę kuchenną posypać cukrem pudrem. Upieczone ciasto wyjąć, odwrócić do góry dnem i wyłożyć na ściereczkę. Usunąć papier do pieczenia i zawinąć roladę wzdłuż dłuższego boku razem ze ścierką. Pozostawić do ostygnięcia.


Masa
  • 400 ml śmietany kremówki
  • łyżka cukru pudru
  • borówki amerykańskie lub jagody

Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, od koniec ubijania dodać cukier puder.

Ostudzoną roladę odwinąć, posmarować ubitą śmietaną, posypać borówkami i ponownie zrolować.
Roladę posypać cukrem puder lub posmarować śmietaną jeżeli nam została. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz