poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Ciemne ciasto z gruszkami / The dark cake with pears


  • 180 g masła
  • 150 g brązowego cukru (użyłam dark muscovado)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 200 g mąki
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml śmietany 12% lub 18%
  • 3 jajka
  • 3 gruszki
  • szczypta soli

Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Masło utrzeć z połową brązowego cukru i łyżeczką cukru waniliowego.
Żółtka zmiksować z pozostałą częścią cukru, następnie dodać utarte masło i wszystko razem wymieszać.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać do masy na zmianę ze śmietaną.
Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć gruszki i wyłożyć masę.
Piec około 50 minut, do suchego patyczka.

Smacznego!



The dark cake with pears

  • 180 gr butter
  • 200gr brown sugar
  • 200gr flour
  • 2 spoons of dark cocoa
  • 1 teaspoon of baking powder
  • 100ml cream (12% or 18%)
  • 3 small pears
  • pinch of salt
  • 3 eggs
  • 1 teaspoon of vanilla sugar
Preaheat the oven to 170 degrees C. Beat egg whites with a pinch of salt untill stiff peaks. Cream the butter with a half of brown sugar and teaspoon of vanilla sugar. Mix yolks with the rest of sugar and add the butter. next mix it all together. Cobine the flour, cocoa and baking powder, add it by turns with cream. Finally add whipped egg whites and stir gently. Line small pan with baking parchment paper. Place the pears and fill the pan with dough. Bake  about 50 min.

Enjoy!

1 komentarz: