sobota, 13 stycznia 2018

Babeczki z bananami i czekoladą


  • 280 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 90 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka
  • 75 g roztopionego masła
  • 2 banany
  • 50 g posiekanej czekolady lub czekoladowe dropsy

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól.
W drugiej, większej misce rozgnieść banany, dodać cukry, jajko, mleko oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Za pomocą widelca lub trzepaczki połączyć składniki.
Do mokrych składników dodać suche, wymieszać tylko do połączenia składników, wsypać kawałki czekolady i wymieszać.
Formę do babeczek wyłożyć papilotkami. Do każdej wyłożyć ciasto i piec około 25 minut.

Smacznego!

1 komentarz: