wtorek, 16 stycznia 2018

Chrupiące skrzydełka


  • 600 g skrzydełek
  • czubata łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • sól i pieprz według uznania
Ciasto
  • jajko
  • 100 ml mleka
  • niepełna szklanka mąki
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki
Dodatkowo
  • szklanka mąki
  • olej do głębokiego smażenia

Mięso umyć i osuszyć. Skrzydełka pokroić na 3 części z czego lotki nie będą wykorzystane.
Kawałki kurczaka włożyć do miski, dodać przyprawy, wymieszać i przykryte schować do lodówki na noc.
Składniki na ciasto wymieszać za pomocą miksera lub blendera. Ciasto będzie gęste.
Wlać je do miski z mięsem i dobrze wymieszać, żeby każdy kawałek był obtoczony w cieście. 
Do miski lub innego pojemnika wsypać mąkę. Wrzucać pojedynczo mięso i potrząsając pojemnikiem obtoczyć kurczaka w mące.
W garnku rozgrzać olej.Wkładać po kilka kawałków i smażyć na wolnym ogniu kilka minut, do zarumienienia. Usmażone mięso przełożyć na kratkę i piec w piekarniku jeszcze około 20 minut w 200 stopniach.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz