- 600 g skrzydełek
- czubata łyżeczka przyprawy do kurczaka
- łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- sól i pieprz według uznania
Ciasto
- jajko
- 100 ml mleka
- niepełna szklanka mąki
- szczypta soli
- płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki
- łyżeczka mielonej słodkiej papryki
Dodatkowo
- szklanka mąki
- olej do głębokiego smażenia
Mięso umyć i osuszyć. Skrzydełka pokroić na 3 części z czego lotki nie będą wykorzystane.
Kawałki kurczaka włożyć do miski, dodać przyprawy, wymieszać i przykryte schować do lodówki na noc.
Składniki na ciasto wymieszać za pomocą miksera lub blendera. Ciasto będzie gęste.
Wlać je do miski z mięsem i dobrze wymieszać, żeby każdy kawałek był obtoczony w cieście.
Do miski lub innego pojemnika wsypać mąkę. Wrzucać pojedynczo mięso i potrząsając pojemnikiem obtoczyć kurczaka w mące.
W garnku rozgrzać olej.Wkładać po kilka kawałków i smażyć na wolnym ogniu kilka minut, do zarumienienia. Usmażone mięso przełożyć na kratkę i piec w piekarniku jeszcze około 20 minut w 200 stopniach.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz