- 5 jajek
- 250 g czekolady mlecznej, gorzkiej lub wymieszać
- 60 g czekolady z orzeszkami
- 250 ml śmietany 30-36%
- łyżka cukru pudru
- owoce
Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
Białka ubić na sztywną pianę.
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać żółtka i wymieszać trzepaczką.
Do czekolady dodać część ubitego białka, delikatnie wymieszać. Dodać resztę ubitej piany i ponownie delikatnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i piec 30-40 minut.
Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Wyłożyć na ostudzone ciasto i posypać dowolnymi owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz