czwartek, 18 stycznia 2018

Dwuskładnikowe ciasto czekoladowe


  • 5 jajek
  • 250 g czekolady mlecznej, gorzkiej lub wymieszać
  • 60 g czekolady z orzeszkami
  • 250 ml śmietany 30-36%
  • łyżka cukru pudru
  • owoce

Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
Białka ubić na sztywną pianę. 
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać żółtka i wymieszać trzepaczką. 
Do czekolady dodać część ubitego białka, delikatnie wymieszać. Dodać resztę ubitej piany i ponownie delikatnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i piec 30-40 minut.
Ciasto pozostawić do ostygnięcia.

Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Wyłożyć na ostudzone ciasto i posypać dowolnymi owocami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz