poniedziałek, 28 maja 2018

Biszkoptowa rolada z jabłkami



  • 3 jabłka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • sok z 0,5 cytryny
  • 1 łyżka oleju
  • 5 jajek
  • 100g mąki
  • 70g cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Polać sokiem z cytryny i posypać cynamonem. Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać olej i rozprowadź po całej powierzchni. Na blaszkę wyłożyć jabłka.
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie połącz składniki.
Ciasto wylać na jabłka i równomiernie rozsmarować. Piec przez 20-25 minut.

Blaszkę z gorącym biszkoptem wyjąć, przykryć ściereczką i odwrócić do góry nogami. Delikatnie ściągnąć papier do pieczenia, ponownie przewrócić biszkopt i zwinąć w roladę.

Smacznego!



Źródło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz