poniedziałek, 27 lutego 2012

Kotlety schabowe

Jest to jedno z najpopularniejszych dań w kuchni polskiej.
Można urozmaicić je dodatkiem ziół lub gotowych przypraw.
Każdy umie je zrobić.
Jednak kto wie, może znajdzie się ktoś
kto dopiero uczy się sztuki gotowania.

  • 4 plastry schabu bez kości
  • jajko
  • łyżka mleka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Umyte mięso kładziemy na desce do krojenia i rozbijamy tłuczkiem. Powinny być rozbite dość cienko. Proponuję robić to w foliowym woreczku śniadaniowym, żeby mięso nie pryskało po całej kuchni.
Jajko roztrzepać, dodać mleko.
Mięso maczać na jajku z mlekiem, następnie obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz