- 4 jajka
- 8 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 1 opakowanie śmietanki kremówki
- 6 łyżek cukru pudru
- 1 śmietan fix
- kilka mandarynek
Biszkopt:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Białka jaj ubić z cukrem na sztywno, dodać roztrzepane żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku 15-20 minut. Po upieczeniu wyjąć biszkopt i jeszcze ciepły zawinąć ciasno w kuchenną ścierkę. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
Śmietanę ubić na sztywno razem i cukrem pudrem i śmietan fixem.
Ciasto rozwinąć, posmarować śmietaną, ułożyć mandarynki pokrojone w kostkę lub w całości. Całość ostrożnie zawinąć. Wierzch posmarować cienką warstwą bitej śmietany i udekorować dowolnie, u mnie roztopiona czekolada w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżki mleka. Odstawić do lodówki.
Smacznego!
JUż wyobrażam Sobie zapach tego ciasta..mmm do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń