Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanka drobnego cukru
- 1 cukier waniliowy
- 250 g zimnego masła lub margaryny
- 4 jajka
Jabłka:
- 2 kg jabłek
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka cynamonu
Jabłka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, dodać cukier waniliowy i cynamon. Podsmażyć parę minut.
Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać pół szklanki cukru, cukier waniliowy oraz masło. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Piekarnik nagrzać do 170-180 stopni.
Jedną część ciasta rozwałkować w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć jabłka.
Białka z 3 jaj ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać resztę cukru, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
Położyć pianę z białek na jabłka i na wierzch położyć drugą część ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
*gdyby w czasie pieczenia wierzch za bardzo się zarumienił wystarczy położyć kawałek folii aluminiowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz