- 200g mąki
- 1,5 łyżki masła lub margaryny
- 2,5 łyżki cukru pudru
- 2 jajka
- szklanka mleka
- 2g świeżych drożdży
- 250g jabłek
- olej do smażenia
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem łyżki cukru pudru. Zostawić do wyrośnięcia.
Jajka umyć i oddzielić żółtko od białka. Żółtka utrzeć z resztą cukru pudru, wymieszać z przesianą mąką, drożdżami i stopionym masłem.
Białka ubić na pianę, dodać do ciasta i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Jabłka umyć, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, wymieszać z wyrośniętym ciastem.
Na gorącym tłuszczu kłaść łyżką okrągłe placki i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz