Ciasto:
- 1 czubata szklanka mąki
- 2 żółtka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- szczypta soli
- łyżka cukru
- 400g truskawek (malin, poziomek, jagód)
- 4 białka
- 100g cukru pudru
- cukier waniliowy
- wiórki migdałowe lub posiekane orzechy do dekoracji
- kieliszek rumu
Letnie mleko wymieszać z wodą, wsypać przesianą mąkę, dodać żółtka, sól i cukier. Zmiksować, przykryć i pozostawić na pół godziny. Średnią patelnię lekko natłuścić. Na rozgrzaną patelnię wylewać niewielką chochelką ciasto naleśnikowe. Ciasto rozprowadzić równomiernie i smażyć na małym ogniu. Odwrócić i zrumienić.
Cukier wymieszać z cukrem waniliowym. Truskawki przebrać, oczyścić, usunąć szypułki, pokroić na plasterki, posypać połową cukru i polać rumem, zostawić na pół godziny. Na każdy naleśnik nakładać porcję truskawek, dwa przeciwległe brzegi zawinąć na 2-3 cm, a następnie zwijać ruloniki. Układać ciasno w natłuszczonej formie do zapiekania. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać resztę cukru. Naleśniki przykryć pianą i posypać wiórkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika do180 stopni i piec do chwili, aż piana się lekko zrumieni. Podawać na gorąco.
Smacznego!
wyglądają pysznie
OdpowiedzUsuńCo za naleśnikowy wypas! Chyba najbogatsza wersja jaką widziałam, to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuń