wtorek, 1 maja 2012

Naleśniki wersalskie


Ciasto:
  • 1 czubata szklanka mąki
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • szczypta soli
  • łyżka cukru
Nadzienie:
  • 400g truskawek (malin, poziomek, jagód)
  • 4 białka
  • 100g cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • wiórki migdałowe lub posiekane orzechy do dekoracji
  • kieliszek rumu

Letnie mleko wymieszać z wodą, wsypać przesianą mąkę, dodać żółtka, sól i cukier. Zmiksować, przykryć i pozostawić na pół godziny. Średnią patelnię lekko natłuścić. Na rozgrzaną patelnię wylewać niewielką chochelką ciasto naleśnikowe. Ciasto rozprowadzić równomiernie i smażyć na małym ogniu. Odwrócić i zrumienić. 

Cukier wymieszać z cukrem waniliowym. Truskawki przebrać, oczyścić, usunąć szypułki, pokroić na plasterki, posypać połową cukru i po­lać rumem, zostawić na pół godziny. Na każdy nale­śnik nakładać porcję truskawek, dwa przeciwległe brzegi zawinąć na 2-3 cm, a następnie zwijać rulo­niki. Układać ciasno w natłuszczonej formie do za­piekania. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać resztę cukru. Naleśniki przykryć pianą i posypać wiórka­mi migdałowymi. Wstawić do nagrzanego piekar­nika do180 stopni i piec do chwili, aż piana się lekko zrumieni. Podawać na gorąco.

Smacznego!



2 komentarze:

  1. Co za naleśnikowy wypas! Chyba najbogatsza wersja jaką widziałam, to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń