Mimo iż drożdże nie chciały współpracować,
bułeczki wyszły pyszne.
Bardzo przyjemnie pracowało mi się z ciastem.
Buchty są słodkie, więc idealnie pasują do gorzkiej herbaty z cytryną.
Następnym razem do kilku bułeczek wsadzę marmoladę lub gorzką czekoladę.
- 3 pełne szklanki mąki
- 7g suszonych drożdży
- 2 szczypty soli
- 1/3 szklanki miodu
- niepełna szklanka ciepłego mleka
- 1 pełna łyżka cukru pudru
- 1 jajko
Dodatkowo
- 1 jajko
- łyżka mleka
Kiedy ciasto wyrośnie, zamaczamy ręce w mące i formujemy bułeczki.
Kulki ciasta układamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na kolejne 30 minut.
Przed włożeniem bułek do piekarnika smarujemy je jajkiem wymieszanym mlekiem. Pieczemy w 200 stopniach ok 15-25 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz