poniedziałek, 28 maja 2012

Rosół drobiowy


  • 2-3 udka (lub cały kurczak)
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • mały por
  • pietruszka
  • sól i pieprz
  • kawałek cebuli
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego


Kurczaka umyć, zalać zimną wodą, dodać włoszczyznę, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę. W trakcie gotowania rosołu przypiec nad palnikiem kawałek cebuli, wrzucić do rosołu.
Zebrać za pomocą łyżki cedzakowej białą pianę i drobne kawałki mięsa oddzielające się od kurczaka.
Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem.

Rosół podawać z makaronem, posypany natką pietruszki oraz, według upodobania, z warzywami z gotowania.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz