Ciasto:
- 480 g mąki
- 15 g cukru
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 60 ml mleka
- 270 ml ciepłej wody
Do posmarowania:
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 szczypta soli
Mąkę łączymy z drożdżami, cukrem i solą. Do składników suchych dodajemy wodę, mleko i oliwę. Ciasto zagniatamy ok 10 minut, po czym przykrywamy je folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto podwoić objętość. Ciasto dzielimy na 10-12 części i robimy z nich wałeczki długie na ok 20 cm. Na środku zawiązujemy supełek, a następnie pozostałe końce podwijamy - jeden pod spód, drugi na wierzch (oba wciskamy w środek bułeczki). Bułeczki układamy na blasze podsypanej mąką i odstawiamy aż podwoją objętość.
W czasie gdy bułeczki rosną nagrzewamy piekarnik do 180 stopni oraz topimy masło i mieszamy je z rozgniecionym czosnkiem, ziołami i solą. Tak przygotowanym masłem smarujemy bułeczki.
Pieczemy je ok 20 minut.
Smacznego!
Źródło
Zrobiłam i zdecydowanie polecam :) Świetne są te bułeczki!
OdpowiedzUsuń