sobota, 16 czerwca 2012

Bułki czosnkowe / Rolls with garlic


Ciasto:

  • 480 g mąki
  • 15 g cukru
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 60 ml mleka
  • 270 ml ciepłej wody


Do posmarowania:

  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 szczypta soli



Mąkę łączymy z drożdżami, cukrem i solą. Do składników suchych dodajemy wodę, mleko i oliwę. Ciasto zagniatamy ok 10 minut, po czym przykrywamy je folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto podwoić objętość. Ciasto dzielimy na 10-12 części i robimy z nich wałeczki długie na ok 20 cm. Na środku zawiązujemy supełek, a następnie pozostałe końce podwijamy - jeden pod spód, drugi na wierzch (oba wciskamy w środek bułeczki). Bułeczki układamy na blasze podsypanej mąką i odstawiamy aż podwoją objętość.

W czasie gdy bułeczki rosną nagrzewamy piekarnik do 180 stopni oraz topimy masło i mieszamy je z rozgniecionym czosnkiem, ziołami i solą. Tak przygotowanym masłem smarujemy bułeczki.

Pieczemy je ok 20 minut.

Smacznego!

Źródło

1 komentarz: