- 125 g masła
- 100 g cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 100 ml mleka kokosowego
- 50 g wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g mąki
- 2 duże jajka
- 3 jabłka
- 2 łyżki soku z cytryny
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
Jabłka obrać, przekroić na pół i wyciąć gniazda. Od zaokrąglonej strony ponacinać nożem, zalać wodą z dodatkiem soku z cytryny.
W misce utrzeć masło z dodatkiem cukrów na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku.
Wsypywać suche składniki na zmianę z mlekiem kokosowym. Delikatnie wymieszać do połączenia wszystkich składników.
Tortownicę o średnicy ok. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, na wierzch ułożyć jabłka wypukłą stroną do góry.
Piec około 45 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć i wystudzić.
- 2 łyżki cukru pudru
- 2-3 łyżki mleka kokosowego
Składniki wymieszać do powstania lukru. Jeżeli lukier jest zbyt rzadki dodać cukier puder, jeżeli za gęsty dodać mleka kokosowego.
Ostudzone ciasto polać powstałym lukrem.
Smacznego!
Oj, chętnie zrobię:)
OdpowiedzUsuńale pysznie wygląda
OdpowiedzUsuń