- puszka fasoli białej
- 100 g wędzonego boczku
- 3 ziemniaki
- ząbek czosnku
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- włoszczyzna
- łyżeczka masła
- łyżeczka mąki
- szczypta czerwonej ostrej papryki
Boczek pokroić w paski lub drobną kostkę. Zalać go zimną wodą, ok. 1,5 litra. Dodać obrane warzywa (można dać 2 garści mrożonej włoszczyzny w paski) i gotować 20-30 minut. Wyjąć boczek i warzywa. Do wywaru dodać fasolkę bez zalewy oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Czosnek zmiażdżyć i dodać do garnka.
Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać. Dodać zasmażkę do zupy w chwili gdy ziemniaki będą już miękkie. Dodać wcześniej wyjęty boczek oraz warzywa. Czosnek wyjąć.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz