wtorek, 22 września 2015

Zupa fasolowa


  • puszka fasoli białej
  • 100  g wędzonego boczku
  • 3 ziemniaki
  • ząbek czosnku
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • włoszczyzna
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka mąki
  • szczypta czerwonej ostrej papryki

Boczek pokroić w paski lub drobną kostkę. Zalać go zimną wodą, ok. 1,5 litra. Dodać obrane warzywa (można dać 2 garści mrożonej włoszczyzny w paski) i gotować 20-30 minut. Wyjąć boczek i warzywa. Do wywaru dodać fasolkę bez zalewy oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Czosnek zmiażdżyć i dodać do garnka.
Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać. Dodać zasmażkę do zupy w chwili gdy ziemniaki będą już miękkie. Dodać wcześniej wyjęty boczek oraz warzywa. Czosnek wyjąć.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz