- 500 g mięsa mielonego
- cebula
- czerstwa bułka
- mleko do namoczenia bułki
- jajko
- mąka pszenna
- szczypta soli i pieprzu
- olej do smażenia
Sos
- 500 ml wody
- garść mrożonej, krojonej włoszczyzny
- łyżeczka masła
- garść posiekanego koperku
Czerstwą bułkę namoczyć w mleku, odstawić na 15 minut.
Cebulę drobno posiekać, dodać do mięsa razem z jajkiem, solą i pieprzem. Bułkę odcisnąć z mleka i dodać do mięsa. Wszystko dokładnie wymieszać ze sobą.
Formować pulpeciki i obtoczyć w mące. Krótko smażyć na rozgrzanym oleju.
W garnku zagotować wodę, dodać włoszczyznę oraz masło.
Dodać podsmażone pulpeciki i gotować około 20 minut. Wsypać koperek i zamieszać.
Smacznego!
Jutro zrobię z mięsa mielonego z indyka, super :)
OdpowiedzUsuń