- 2 szklanki mąki pszennej
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki soli
- 115 g masła
- 80 g kakao
- 1,5 szklanki cukru
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2/3 szklanki kefiru / maślanki
- 2 szklanki czekoladowych chipsów lub posiekanej czekolady
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Mąkę pszenną przesiać, dodać sól oraz sodę oczyszczoną.
Roztopić masło, gorące wlać do miski. Dodać kakao i zmiksować. Dodać cukier, ekstrakt waniliowy, kefir, Zmiksować składniki.
Miksując dodać mąkę. Wsypać czekoladowe chipsy i wymieszać składniki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Formować kulki o średnicy 3-4 cm lub za pomocą łyżki nakładać porcję ciasta - jedno ciastko to pół łyżki - zostawiając odstępy między ciastkami.
Piec 10 - 12 minut. Wyjąć blachę z piekarnika, odczekać chwilę aż ciastka przestygną - gorące będą zbyt miękkie żeby przenieść je na kratkę.
Smacznego!
Świetne ciasteczka, super będą do herbatki.
OdpowiedzUsuń