- 3 jajka
- 60 g mąki pszennej
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 65 g cukru
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę dodając pod koniec powoli cukier.
Dodawać pojedynczo żółtka, miksując na małych obrotach. Mąki połączyć i przesiać do masy. Wymieszać na niskich obrotach lub za pomocą szpatułki.
Tortownicę o średnicy 17 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec w 170 stopniach przez około 35 minut.
Gdy ciasto przestygnie ściąć górę ciasta i przekroić je na pół.
Biszkopt ciemny:
- 3 jajka
- 75 g masła
- 75 g cukru
- 75 g gorzkiej czekolady Wedel
- 75 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Oddzielić żółtka od białek.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
W misce utrzeć masło z roztopioną czekoladą, dodać żółtka oraz cukier. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać do czekoladowej masy, wymieszać na niskich obrotach lub za pomocą szpatułki.
Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 17 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 170 stopniach około 35 minut.
Gdy ciasto przestygnie ściąć górę ciasta i przekroić je na pół.
Dodatkowo:
- 400 ml śmietany 30-36%
- łyżka cukru pudru
- 2-3 szklanki wydrylowanych wiśni
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem.
Brzoza:
- 200 g białej czekolady Wedel
- 100 g mlecznej czekolady Wedel
Uciąć papier do pieczenia o wymiarach około 38x45.
Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Za pomocą pędzelka narysować paski i słoje imitujące korę brzozy. Schłodzić w lodówce około 10-15 minut.
Jeżeli zostanie trochę czekolady posmarować wierzch ciemnego biszkoptu.
Jeżeli zostanie trochę czekolady posmarować wierzch ciemnego biszkoptu.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, poczekać około 5 minut żeby lekko przestygła ale nadal była płynna.
Wyjąc papier z lodówki, wylać białą czekoladę i za pomocą noża rozprowadzić po całym papierze.
Schować do lodówki na minimum 10 minut.
Zastygłą czekoladę połamać lub pociąć za pomocą noża wzdłuż krótszego boku.
Na paterze ułożyć naprzemiennie ciemny i jasny biszkopt przekładając je częścią śmietany i wiśniami.
Pozostałą kremówkę użyć do posmarowania boków i góry ciasta.
Połamaną korę brzozy układać do boków ciasta, lekko dociskając aby przykleiła się do śmietany.
Ciasto udekorować wedle uznania.
Schładzać do podania w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz