wtorek, 13 grudnia 2016

Czekoladowy las - konkurs E. Wedel

Biszkopt jasny:
  • 3 jajka
  • 60 g mąki pszennej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 65 g cukru
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę dodając pod koniec powoli cukier.
Dodawać pojedynczo żółtka, miksując na małych obrotach. Mąki połączyć i przesiać do masy. Wymieszać na niskich obrotach lub za pomocą szpatułki. 
Tortownicę o średnicy 17 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec w 170 stopniach przez około 35 minut.
Gdy ciasto przestygnie ściąć górę ciasta i przekroić je na pół.


Biszkopt ciemny:
  • 3 jajka
  • 75 g masła
  • 75 g cukru
  • 75 g gorzkiej czekolady Wedel
  • 75 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Oddzielić żółtka od białek.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
W misce utrzeć masło z roztopioną czekoladą, dodać żółtka oraz cukier. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać do czekoladowej masy, wymieszać na niskich obrotach lub za pomocą szpatułki. 
Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 17 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 170 stopniach około 35 minut.

Gdy ciasto przestygnie ściąć górę ciasta i przekroić je na pół.


Dodatkowo:
  • 400 ml śmietany 30-36%
  • łyżka cukru pudru 
  • 2-3 szklanki wydrylowanych wiśni
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem.

Brzoza:
  • 200 g białej czekolady Wedel
  • 100 g mlecznej czekolady Wedel
Uciąć papier do pieczenia o wymiarach około 38x45.
Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Za pomocą pędzelka narysować paski i słoje imitujące korę brzozy. Schłodzić w lodówce około 10-15 minut.
Jeżeli zostanie trochę czekolady posmarować wierzch ciemnego biszkoptu.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, poczekać około 5 minut żeby lekko przestygła ale nadal była płynna. 
Wyjąc papier z lodówki, wylać białą czekoladę i za pomocą noża rozprowadzić po całym papierze.
Schować do lodówki na minimum 10 minut.
Zastygłą czekoladę połamać lub pociąć za pomocą noża wzdłuż krótszego boku.

Na paterze ułożyć naprzemiennie ciemny i jasny biszkopt przekładając je częścią śmietany i wiśniami.
Pozostałą kremówkę użyć do posmarowania boków i góry ciasta.
Połamaną korę brzozy układać do boków ciasta, lekko dociskając aby przykleiła się do śmietany.
Ciasto udekorować wedle uznania.
Schładzać do podania w lodówce.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz