Naleśniki
- 0,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki mleka
- 1/4 szklanki wody
- 1 jajko
- łyżeczka oleju
Nadzienie
- 2 jabłka, najlepiej kwaśne
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego Diamant Dry Demerara
Składniki na naleśniki zmiksować razem za pomocą miksera lub blendera. Odstawić i w tym czasie rozgrzać patelnię posmarowaną cieniutko olejem.
Za pomocą chochelki wlewać porcję ciasta, rozprowadzić je poruszając patelnią okrężnymi ruchami. Gdy spód będzie ładnie przyrumieniony, przewrócić naleśnika na drugą stronę i chwilę smażyć.
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka lub na patelnię, dodać cukier trzcinowy Diamant Dry Demerara oraz cynamon. Dusić pod przykryciem parę minut, mieszając raz na jakiś czas aż jabłka zmiękną.
Na każdy naleśnik wyłożyć 1-2 łyżki miękkich jabłek, zwinąć według upodobania.
Rozgrzać ponownie patelnię, podgrzać naleśniki i obtoczyć w cukrze trzcinowym Diamant Dry Demerara.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz