- 70 g masła
- 120 g okrągłych biszkoptów
Masa jogurtowa:
- 300 g malin
- 600 g jogurtu naturalnego
- 100 g cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny *
Spód:
Biszkopty zmiksować w blenderze na proszek, przesypać do miski, dodać roztopione masło, wymieszać do połączenia się składników. Przełożyć na spód tortownicy o śr. 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Docisnąć ręką lub dnem szklanki i wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki na czas robienia masy.
Masa serowa:
Maliny opłukać, osuszyć a następnie rozdrobnić blenderem na mus. Przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pesteczek.
Jogurt zmiksować z cukrem pudrem. Dodać mus z malin.
Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach zimnej wody, pozostawić na chwilę, by napęczniała. Następnie podgrzać w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, aż całkowicie się rozpuści, nie gotować.
Do podgrzanej żelatyny dodać 2-3 łyżki masy jogurtowej wymieszać. Dodać do reszty masy i szybko zmiksować.
Gotową masę wylać na biszkoptowy spód, wstawić do lodówki na kilka-kilkanaście godziny, żeby dobrze stężała.
*proponuję dać 6 łyżeczek
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz