- 4 jajka
- 1/2 szkl cukru
- 3 kopiaste łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki naturalnego kakao
Masa budyniowa:
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 4 łyżki cukru
- 500 ml mleka
- 200 g kostka masła
Masa kajmakowa:
- około 300 g herbatników maślanych
- 200 g masy krówkowej
Masa śmietanowa:
- 350 g śmietanki kremówki 30%
- łyżka cukru pudru
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Biszkopt ciemny:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodawać po jednym żółtku, miksować. Na koniec wsypać przesiane suche składniki i delikatnie wmieszać je do masy. Masę przelać do formy o wymiarach 35x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Masa budyniowa:
450 ml mleka zagotować. W pozostałym rozpuścić budynie i cukier. Mieszankę wlać do gotującego się mleka ciągle mieszając żeby nie powstały grudki. Ugotować budyń i pozostawić do ostudzenia.
Miękkie masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać ostudzony budyń, miksować do uzyskania jednolitego, puszystego kremu.
Krem wyłożyć na biszkopt. Przykryć herbatnikami. Herbatniki wysmarować masą krówkową i ponownie przykryć warstwą herbatników.
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno razem z cukrem pudrem. Masę wyłożyć na herbatniki. Całość schłodzić.
Smacznego!
pyszne ciacho! Serdecznie zapraszamy do dołączenia bloga kulinarnego do serwisu Rondel
OdpowiedzUsuńhttps://www.rondel.pl/