Składniki:
Zaczyn drożdżowy
- 250g mąki pszennej
- 20g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 450ml ciepłej wody
- 450g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 15g miękkiego masła
Do dużej miski włożyć składniki na zaczyn. Wymieszać, przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Suche składniki wymieszać razem.
Dodać do wyrośniętego zaczynu. Wyrabiać ciasto przez ok. 5 minut. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1/2 godziny. Wyrośnięte ciasto uderzyć kilka razy ręką żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Uformować bochenek lub włożyć do foremki keksowej (zająć tylko 1/2 wysokości) Odstawić aż ciasto podwoi swoją objętość. Piec w nagrzanym do 230 stopni piekarniku ok. 20 minut.
Smacznego!
Źródło: coffekitchen
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz