Ciasto:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 3/4-1 szkl. ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko (można pominąć)
Farsz:
- 300 g twarogu
- 600 g ziemniaków
- 2 cebule
- sól
- mielony czarny pieprz
- odrobina oleju
Ziemniaki ugotować, posolić. Razem z twarogiem przepuścić przez praskę lub zmielić w maszynce do mielenia. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto, dodać do farszu razem z olejem. Całość dokładnie wymieszać i doprawić solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu.
Pierożki uwielbiane przez moją córeczkę |
Mąkę wymieszać z solą, dodać jajko i zagniatać ciasto, aż będzie gładkie, dodawać wodę i dalej zagniatać aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Ciasto rozwałkować i szklanką wycinać krążki. Na każdy krążek ciasta nakładać łyżeczką farsz i dokładnie zlepić brzegi. Zagotować wodę, posolić, dodać łyżkę oleju i do wrzątku wrzucać pierogi, gotować ok. 1 minuty od wypłynięcia.Wyjąć i podawać z podsmażoną cebulką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz