poniedziałek, 6 lutego 2012

Pierogi "Ruskie"




Ciasto:
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 3/4-1 szkl. ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko (można pominąć)
Farsz:
  • 300 g twarogu
  • 600 g ziemniaków
  • 2 cebule
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • odrobina oleju

Ziemniaki ugotować, posolić. Razem z twarogiem przepuścić przez praskę lub zmielić w maszynce do mielenia. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto, dodać do farszu razem z olejem. Całość dokładnie wymieszać i doprawić solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. 
Pierożki uwielbiane przez moją córeczkę 
Mąkę wymieszać z solą, dodać jajko i  zagniatać ciasto, aż będzie gładkie, dodawać wodę i dalej zagniatać aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Ciasto rozwałkować i szklanką wycinać krążki. Na każdy krążek ciasta nakładać łyżeczką farsz i dokładnie zlepić brzegi. Zagotować wodę, posolić, dodać łyżkę oleju i do wrzątku wrzucać pierogi,  gotować ok. 1 minuty od wypłynięcia.Wyjąć i podawać z podsmażoną cebulką.


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz