- 2 litry wody
- 300 g mięsa (u mnie schab)
- 300 g grochu żółtego łuskanego
- 5 średnich ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebulka
- listek laurowy
- 4 ziela angielskie
- łyżeczka suszonego majeranku
- sól
Do garnka z zimną wodą włożyć mięso pokrojone w kostkę, zagotować. Zmniejszyć ogień, zszumować i dodać wypłukany na sicie oraz odsączony groch. Gotować pod przykryciem przez 45 - 50 minut. Pod koniec gotowania wywar posolić.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do ugotowanego wywaru dodać ziemniaki, marchewkę i pietruszkę oraz ząbek czosnku w całości. Gotować przez około 20 - 25 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć cebulkę, przełożyć do gotującej się zupy. Dodać listek laurowy, ziele angielskie i majeranek. Zagotować.
Jak ktoś lubi można dodać jak widać na zdjęciu pietruszkę i stopione skwarki ze smalcu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz