poniedziałek, 13 lutego 2012

Żeberka w sosie musztardowym


  • 0,5 kg żeberek
  • ząbek czosnku
  • łyżka musztardy
Sos:

  • marchewka
  • cebula
  • por
  • jabłko
  • łyżeczka cukru
  • cytryna do smaku
  • sól
  • olej


Żeberka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pociąć na kawałki ok. 6 cm, natrzeć solą, musztardą i przetartym czosnkiem. Zostawić na 10 minut.
Rozgrzać w rondelku olej, ułożyć żeberka, obsmażyć 3 minuty ze wszystkich stron. Podlać wodą, tak aby były przykryte.

Sos: pokrojoną marchewkę, por, cebulę, jabłko, cukier, parę kropli cytryny połączyć i dodać do mięsa. Dusić około godziny na ,małym ogniu pod przykryciem. Mieszać od czasu do czasu. Podawać np. z kopytkami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz