- 0,5 kg żeberek
- ząbek czosnku
- łyżka musztardy
- marchewka
- cebula
- por
- jabłko
- łyżeczka cukru
- cytryna do smaku
- sól
- olej
Żeberka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pociąć na kawałki ok. 6 cm, natrzeć solą, musztardą i przetartym czosnkiem. Zostawić na 10 minut.
Rozgrzać w rondelku olej, ułożyć żeberka, obsmażyć 3 minuty ze wszystkich stron. Podlać wodą, tak aby były przykryte.
Sos: pokrojoną marchewkę, por, cebulę, jabłko, cukier, parę kropli cytryny połączyć i dodać do mięsa. Dusić około godziny na ,małym ogniu pod przykryciem. Mieszać od czasu do czasu. Podawać np. z kopytkami.
Smacznego! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz